Hoppa till innehåll

Lindex vd Susanne Ehnbåge var först ut som talare på D-Congress under programpunkten ”Att göra skillnad för framtida generationer”. En hög ambition som både rymmer företagets högre syfte i att på olika sätt stärka och inspirera kvinnor, överallt. Men också det tydligt uttalade hållbarhetslöftet.

lindex_dcongress2024.jpg
Susanne Ehnbåge, vd för Lindex

Lindex ekonomiska resultat har sedan 2017 ökat från 130 miljoner till cirka en miljard, samtidigt som deras klimatavtryck minskat med 41 procent. Och man nöjer sig inte med det, utan har spänt hållbarhetsbågen ytterligare inför 2030. Lindex visar att det genom tydliga målsättningar och hårt arbete går att skapa tillväxt och ökad lönsamhet på ett hållbart sätt. Men det kräver teknisk innovation, mod att ifrågasätta invanda mönster och ett starkt engagemang hos alla medarbetare.

Hållbarhetslöftet

För fem år sedan insåg Lindex att de stod inför en framtid med höga förväntningar och krav på genuin förändring och hållbarhet ur alla aspekter. Man bestämde sig då för att inte vara en passiv del av framtiden utan att aktivt vara med och forma den. Lindex hållbarhetslöfte är aktivt i verksamhetens alla led, från bomullsfälten till provrummet.

Hållbarhetslöftets tre delar

 • Stärka kvinnor

  Kvinnor spelar en avgörande roll i hela värdekedjan, från bomullsfälten till provrummet. Genom inkludering arbetar Lindex aktivt mot stereotypa, ohälsosamma ideal och förbättrade arbetsvillkor för kvinnor i sina egna leverantörsled.

  WE Women by Lindex är ett program där man utbildar sina leverantörer i jämställdhet och hur det kan integreras i ledningssystem. Målet är att förändra ledarskapet i fabrikerna så att de blir mer inkluderande gentemot kvinnor och medvetna om jämställdhetsfrågor. Hittills har 59 fabriker i Bangladesh, Turkiet och Indien genomfört programmet. Det innebär att man hittills har nått 114 000 arbetare, varav 68 000 är kvinnor.  

 • Respektera planeten 

  Tydliga målsättningar vad gäller klimat, cirkularitet och naturresurser.
  2018 satte Lindex ett mål om att minska sina CO2-utsläpp med 50 procent till 2030, erbjuda produkter med 100 procent återvunnet material, ha en design för lång livslängd och cirkulära förutsättningar, reducera mängden vatten i tillverkningsleden, eliminera utsläpp av farliga och giftiga ämnen, samt driva transparens och mer hållbar kemikalieanvändning.

 • Värna mänskliga rättigheter 

  Möjliggöra säkra och hälsosamma arbetsplatser med respekt för arbetsrätt, samt säkerställa att hela värdekedjan går framåt gällande levnadslön och är fri från diskriminering och har en inkluderande miljö där alla individer behandlas rättvist, med respekt och har lika tillgång till möjligheter och resurser. 

Samarbeten som gör skillnad

Lindex har valt att gå in i medvetna och utvalda samarbeten med aktörer som arbetar åt det håll de själva vill gå.

 • De driver även påverkansarbete för ökad användning av sol- och vindkraft i leverantörsledet. 

 • Tillsammans med skogsbolaget Södra, har man tagit fram OnceMore - en blandning av träfiber som under 2024 kommer att ersätta 35 procent av all viskos i sortimentet.

 • Genom finska Infinited Fiber tar man fram 100 procent återvunnen textil som kommer att ersätta 10 procent av all bomull i sortimentet.

 • I samarbete med Wateraid utbildar man om menstruation och hygien för att motverka det man kallar ”mensfattigdom” vilket innebär att bristen på vatten och sanitära förutsättningar gör att kvinnor inte kan ta sig till jobbet eller skolan.  

 • Lindex har också varit huvudsponsor till Rosa Bandet sedan starten 2003. Varje år i oktober skänker Lindex 10 procent av bh-försäljningen vilket hittills har genererat 200 miljoner kronor till Cancerfondens forskning.

Budskapet från Susanne Ehnbåge till andra företagare är att bestämma sig, hela tiden höja ribban för sig själv och driva arbetet mot de mål man vill nå. Det går att kombinera ett starkt ekonomiskt resultat med gott hållbarhetsarbete.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.