Hoppa till innehåll

PBX, Reitan Convenience living lab, har ambitionen att bli framtidens mest hållbara servicehandelskoncept. En unik satsning gör nu att PBX är finalist på Retail Awards 2023.

pbx-webben.jpg

Med en frågeställning om hur världens mest hållbara servicehandelskoncept egentligen ser ut, har en unik satsning skapats, där de låter varje enskild produkt värderas utifrån från höga sociala, hälso-, miljömässiga och ekonomiska kriterier innan de testas direkt i butiksmiljö. Detta har också gjort att PBX är finalist i kategorin Årets hållbarhetssatsning på Retail Awards 2023.

Genom PBX kan Reitan Convenience i Sverige, som omfattar bland annat Pressbyrån och 7-Eleven, direkt utreda och utvärdera vad som är mest hållbart både när det gäller verksamhet och utbud. Detta för att påskynda arbetet med den hållbara omställningen i sina andra verksamheter och branschen i stort. 

Vad betyder hållbarhet för PBX? 

Att forma ett hållbart sortiment är en komplex utmaning. På PBX har vi valt att göra en sammanvägning av miljömässiga, sociala och hälsomässiga aspekter, och också tagit hänsyn till hur relevant forskning ser på frågorna idag. Där det saknas kunskap, men där allvarliga risker verkar föreligga, har vi valt att använda oss av försiktighetsprincipen.
Linnéa Borgström
HR- och hållbarhetsdirektör
linnea-borgstrom-webb.jpg

För oss är hållbarhet en helhet som inkluderar både hur de produkter vi säljer påverkar klimat, miljö och arbetsförhållanden, hur de påverkar kundernas hälsa och välbefinnande, samt vilka samhällsvärden som PBX genom det sortiment vi väljer att erbjuda vill stå upp för, säger Linnéa Borgström, HR- och hållbarhetsdirektör på PBX.

Råd till andra företag som vill ställa om? 

-  Det är viktigt att våga testa sig fram då det är lärdomar som driver förändringen. Se till att inkludera kollegor krossfunktionellt i organisationen då olika kompetenser behövs och utmaningar behöver lösas tillsammans. Det skapar också en stor stolthet internt. Var tydliga med såväl varandra som till andra att ingen kan vara expert på en gång utan att det handlar om just en resa där man sakta men säkert tar små steg framåt. Sätt även ett tydligt mål från början och håll fast vid det. Även om vägarna är nog så slingriga för att komma fram är det viktigt att påminna sig om vart vi är på väg och varför man bestämt sig för att göra den här resan, fortsätter Linnéa.

De främsta utmaningarna för verksamheten består i nuläget av att hitta produkter och leverantörer som uppfyller PBX högt uppsatta hållbarhetskrav. Det är också viktigt att leverantören ska kunna skala upp, ifall det blir aktuellt att ta in produkterna i Reitan Convenience 7-Eleven- eller Pressbyråbutiker.

Från politiken vill PBX se tydligare reglering kring exempelvis utfasning av riskråvaror och högre krav på avfallssortering. Många konsumenter vill göra ett bättre val men oftast går de ändå i sina invanda fotspår vid köptillfället. Här är det viktigt att vi inom branschen och politiken samarbetar för att göra det enklare för konsumenterna att välja ett mer hållbart alternativ, avslutar Linnéa.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
elsladd.jpg

Ansökan om elstöd öppnar 30 maj

NyhetRiksdagen har beslutat att företag i elområde 3 och 4 kommer att kunna söka elstöd via Skatteverket från och med den 30 maj.
turister-gagata.jpg

Så lockar du turisterna till din butik i sommar

NyhetÅr 2021 omsatte turismen i Sverige 76 miljarder kronor enbart i handeln, nästan var tionde krona av detaljhandelns totala omsättning. I år,
checklista-dokument.jpg

Så skyddar du ditt företag från bedragare i sommar

NyhetSommar och semester stundar och ordinarie personal finns kanske inte på plats. Med den ordinarie personalen på semester saknas ibland den er
inet-vinnare-16x9.png

Årets köpupplevelse med vänner i fokus

NyhetRetail Awards 2023 arrangerades på ett fullsatt Nalen den 8 maj. Nio vinnare skulle koras. I kategorin Årets köpupplevelse var det allmänhet
arets-butikssaljare-lova.jpg

Prisad butikssäljare med ambitioner

NyhetEtt av Retail Awards mest prestigefyllda pris, Årets butikssäljare, kammades hem av Lova Lindgren från Synsam Recycling Outlet i Umeå. Prisa
gardssallskapet-1.jpg

Gårdssällskapets ekologiska kött bar frukt

NyhetUnder årets Retail Awards, galan som Svensk Handel arrangerade för sextonde året i rad den 8 maj, delades priser ut i nio kategorier. En av
gen-z-telefoner.jpg

Så kan handeln möta Generation Z

NyhetI Svensk Handels rapport Läget i handeln 2023 ägnas ett kapitel åt Generation Z, framtidens konsumenter som är födda mellan 1997 och 2012. P
vinnare2023.jpg

Här är alla vinnare i Retail Awards 2023!

NyhetNu kan vi presentera samtliga vinnare i årets nio kategorier.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.