Hoppa till innehåll

PBX, Reitan Convenience living lab, har ambitionen att bli framtidens mest hållbara servicehandelskoncept. En unik satsning gör nu att PBX är finalist på Retail Awards 2023.

pbx-webben.jpg

Med en frågeställning om hur världens mest hållbara servicehandelskoncept egentligen ser ut, har en unik satsning skapats, där de låter varje enskild produkt värderas utifrån från höga sociala, hälso-, miljömässiga och ekonomiska kriterier innan de testas direkt i butiksmiljö. Detta har också gjort att PBX är finalist i kategorin Årets hållbarhetssatsning på Retail Awards 2023.

Genom PBX kan Reitan Convenience i Sverige, som omfattar bland annat Pressbyrån och 7-Eleven, direkt utreda och utvärdera vad som är mest hållbart både när det gäller verksamhet och utbud. Detta för att påskynda arbetet med den hållbara omställningen i sina andra verksamheter och branschen i stort. 

Vad betyder hållbarhet för PBX? 

Att forma ett hållbart sortiment är en komplex utmaning. På PBX har vi valt att göra en sammanvägning av miljömässiga, sociala och hälsomässiga aspekter, och också tagit hänsyn till hur relevant forskning ser på frågorna idag. Där det saknas kunskap, men där allvarliga risker verkar föreligga, har vi valt att använda oss av försiktighetsprincipen.
Linnéa Borgström
HR- och hållbarhetsdirektör
linnea-borgstrom-webb.jpg

För oss är hållbarhet en helhet som inkluderar både hur de produkter vi säljer påverkar klimat, miljö och arbetsförhållanden, hur de påverkar kundernas hälsa och välbefinnande, samt vilka samhällsvärden som PBX genom det sortiment vi väljer att erbjuda vill stå upp för, säger Linnéa Borgström, HR- och hållbarhetsdirektör på PBX.

Råd till andra företag som vill ställa om? 

-  Det är viktigt att våga testa sig fram då det är lärdomar som driver förändringen. Se till att inkludera kollegor krossfunktionellt i organisationen då olika kompetenser behövs och utmaningar behöver lösas tillsammans. Det skapar också en stor stolthet internt. Var tydliga med såväl varandra som till andra att ingen kan vara expert på en gång utan att det handlar om just en resa där man sakta men säkert tar små steg framåt. Sätt även ett tydligt mål från början och håll fast vid det. Även om vägarna är nog så slingriga för att komma fram är det viktigt att påminna sig om vart vi är på väg och varför man bestämt sig för att göra den här resan, fortsätter Linnéa.

De främsta utmaningarna för verksamheten består i nuläget av att hitta produkter och leverantörer som uppfyller PBX högt uppsatta hållbarhetskrav. Det är också viktigt att leverantören ska kunna skala upp, ifall det blir aktuellt att ta in produkterna i Reitan Convenience 7-Eleven- eller Pressbyråbutiker.

Från politiken vill PBX se tydligare reglering kring exempelvis utfasning av riskråvaror och högre krav på avfallssortering. Många konsumenter vill göra ett bättre val men oftast går de ändå i sina invanda fotspår vid köptillfället. Här är det viktigt att vi inom branschen och politiken samarbetar för att göra det enklare för konsumenterna att välja ett mer hållbart alternativ, avslutar Linnéa.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
logistik-lager-stadium.jpg

D-logistik: Returer - nyckeln till en hållbar omställning

NyhetI veckan anordnade Svensk Handel D-logistik i Göteborg. Ett årligt återkommande event för några av de främsta inom e-handel och logistik. En
green-claims-1-1240x600.png

Seminarium om Green Claims i Bryssel

NyhetSvensk Handel bjöd tillsammans med Skogsindustrierna, Trä- och Möbelföretagen TMF och Svenskt Näringsliv in till ett lunchseminarium i Bryss
sakerhetspolitiska-programmet.jpg

Sex åtgärder för en tryggare handel

NyhetBrotten mot handeln har cementerats på en allt för hög nivå. Hot och våldsamma situationer, stölder och nekade tillträdesförbud har tyvärr b
nina-jelver-16-9.jpg

Snart inleds Säkerhetsveckan

NyhetStölder och hot har tyvärr blivit en del av handlarnas vardag. Situationen är oacceptabel. Strax är det dags för årets stora säkerhetssatsni
handelskonjunkturen-sep-23-16x9.png

Handelskonjunkturen september 2023

NyhetSvensk Handels medlemsexklusiva rapport Handelskonjunkturen för september 2023 har just publicerats. Här är en kort sammanfattning.
textilatervinning.jpg

Cirkulära värdekedjor för textil – snart verklighet

NyhetFrån och med 1 januari 2025 krävs separat utsortering av textilavfall efter nya krav i EU:s avfallsdirektiv. Detta sammanfaller också delvis
shopping-vid-dator.jpg

Konsumentverket granskar kundtjänstinformation på webbplatser

NyhetKonsumentverket har gjort en kartläggning som visar att konsumenter upplever stora problem i kontakten med företags kundtjänst. Följer din w
sko-i-lada.jpg

Checklista - Ditt utökade producentansvar för förpackningar

NyhetDe nya reglerna om utökat producentansvar för förpackningar närmar sig snabbt. Väldigt många företag i Sverige omfattas av de nya reglerna.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.