Hoppa till innehåll

För den som på något sätt är verksam inom handel var Nordic Retail Summit 2022 på Stockholm Waterfront Conference Center ”the place to be” den 6 oktober. Här samlades ett stort antal representanter från handelns aktörer för att lyssna till en rad intressanta huvudtalare och inspirerande paneldiskussioner.

8383ad0e2b864dc399d4dfb09ed0e77a.jpg

Anders Borg inledde på temat "geopolitiska utmaningar på den internationella arenan". Han inledde med att beskriva omvärldsläget och vad vi kan förvänta oss i de tuffa tider som råder.

- Hushållens ekonomiska smäll kommer att bli än värre under vintern och handelns möjligheter att höja priserna för att kompensera för ökade kostnader har stängts, det tåget har lämnat stationen, sade Anders Borg.

Men givet energikris, inflation, ökade kostnader, räntor och minskad köpkraft påminde han om att Sverige står sig starkt, relativt sett.

Tips för att ta sig igenom stormen

En låg statsskuld, låg arbetslöshet, stark innovationskraft och svenska företag som återinvesterar pengarna i landet gör att det, trots de globala konsekvenserna på kort och lång sikt, finns goda förutsättningar att ta sig igenom stormen.

Hans medskick var att det som företag nu gäller att anpassa sig snabbt. För handeln summerade han framför allt några viktiga punkter att ta i beaktning:

  • Vårda kundrelationer och var lyhörd till kundens behov

  • Se över dina prisstrategier

  • Se över dina kostnader och inför anställningsstopp

  • Ha koll på kassaflöde och balansräkning

Paneldeltagarna bjöd också på en hel del optimism, innovation och nytänkande. Som exempel berättade Björn Lindblad, vd på Mio att företaget nu förbereder sig mentalt på att övervintra.

- Vi ska komma ur stormen med hissade segel och fånga köpkraften, sade Björn Lindblad.

Patagonia: "We´re in business to save our home planet"
3b90110a506541ee879370522508b1f6.jpg

Tom Vangeneugden från Patagonia fick kanske dagens mest förväntansfulla applåd när han klev upp på scenen. Med en spännande affärsmodell som går tvärtemot många andras inom retail klargjordes Patagonias paroll: ”We´re in business to save our home planet”.

I den efterföljande panelen efterlyste Emma Garrote Fredman, global hållbarhets- och produktionschef på Gina Tricot, tydliga spelregler från politiken.

- Vi efterfrågar ett tydligt regelverk från politiken där spelreglerna är lika för såväl svenska som internationella modeaktörer, så är det inte idag. 

I den efterföljande hållbarhetspanelen fanns även av IKEA, Lyko och Backing Minds. Samsynen var stor i att mer av samarbete och gemensamma branschstandarder för cirkulära affärsmodeller krävs.

Under dagen diskuterades också handelns roll i framtidens urbana och hållbara stad samt the Metaverse. Hur ser de nya affärsmodellerna ut i framtidens digitala samhälle.

Dagen följdes av Retail Awards där Svensk Handel korade branschens stjärnor i nio olika kategorier. 

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ung-medarbetare.jpg

Hjälp oss att säkra handelns framtida kompetensbehov

NyhetDet nya Försäljnings- och Serviceprogrammet på gymnasiet lockar många. Nu behövs lokala programråd med företag från branschen.
webbinarium-kepsar.png

E-handelsåret 2023 - och framtiden

NyhetE-handel där varorna har lägre pris påverkades något mindre under det tuffa 2023 än sällanköpshandeln. Möt e-handlaren som klarade sig bra.
nrs-2024-logotyp.png

Save the date: Upplev framtidens handel på Nordic Retail Summit

NyhetI år kretsar programmet kring tre heta områden: Hållbarhetslagstiftning, säkerhet och AI.
hand-med-telefon-e-handel.png

Internationell e-handel: Expansion med utmaningar

NyhetE-handel utanför Sveriges gränser ökar och står nu för 17% av marknaden.
trendspaning-per-ljungberg-2-play-1708937132.png

Trendspaning: Vart är vi på väg?

NyhetSvensk Handels Per Ljungberg delar insikter inför årets D-Congress – på temat Innovation for Impact.
kvinna-faktura-900x280.jpg

Uppdatering angående ”Late Payment Regulation”

NyhetDiskussioner kring EU-kommissionens förslag om reglering av betalningstider pågår för fullt i Bryssel. Här är en sammanfattning av läget.
100-listan-(3).jpg

100 profiler som gör handeln mer hållbar

NyhetDe är ledare, entreprenörer, hållbarhetschefer och eldsjälar. 100 profiler som jobbar hårt för att handeln ska bli mer hållbar.
webbinarium-ehandel-summering.png

4 inspirerande tips inför e-handelsåret 2024

NyhetPaul Fischbein, Revolution Race och Monika Magnusson, Apotek Hjärtat delar sina bästa e-handelstips.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.