Hoppa till innehåll

För den som på något sätt är verksam inom handel var Nordic Retail Summit 2022 på Stockholm Waterfront Conference Center ”the place to be” den 6 oktober. Här samlades ett stort antal representanter från handelns aktörer för att lyssna till en rad intressanta huvudtalare och inspirerande paneldiskussioner.

8383ad0e2b864dc399d4dfb09ed0e77a.jpg

Anders Borg inledde på temat "geopolitiska utmaningar på den internationella arenan". Han inledde med att beskriva omvärldsläget och vad vi kan förvänta oss i de tuffa tider som råder.

- Hushållens ekonomiska smäll kommer att bli än värre under vintern och handelns möjligheter att höja priserna för att kompensera för ökade kostnader har stängts, det tåget har lämnat stationen, sade Anders Borg.

Men givet energikris, inflation, ökade kostnader, räntor och minskad köpkraft påminde han om att Sverige står sig starkt, relativt sett.

Tips för att ta sig igenom stormen

En låg statsskuld, låg arbetslöshet, stark innovationskraft och svenska företag som återinvesterar pengarna i landet gör att det, trots de globala konsekvenserna på kort och lång sikt, finns goda förutsättningar att ta sig igenom stormen.

Hans medskick var att det som företag nu gäller att anpassa sig snabbt. För handeln summerade han framför allt några viktiga punkter att ta i beaktning:

  • Vårda kundrelationer och var lyhörd till kundens behov

  • Se över dina prisstrategier

  • Se över dina kostnader och inför anställningsstopp

  • Ha koll på kassaflöde och balansräkning

Paneldeltagarna bjöd också på en hel del optimism, innovation och nytänkande. Som exempel berättade Björn Lindblad, vd på Mio att företaget nu förbereder sig mentalt på att övervintra.

- Vi ska komma ur stormen med hissade segel och fånga köpkraften, sade Björn Lindblad.

Patagonia: "We´re in business to save our home planet"
3b90110a506541ee879370522508b1f6.jpg

Tom Vangeneugden från Patagonia fick kanske dagens mest förväntansfulla applåd när han klev upp på scenen. Med en spännande affärsmodell som går tvärtemot många andras inom retail klargjordes Patagonias paroll: ”We´re in business to save our home planet”.

I den efterföljande panelen efterlyste Emma Garrote Fredman, global hållbarhets- och produktionschef på Gina Tricot, tydliga spelregler från politiken.

- Vi efterfrågar ett tydligt regelverk från politiken där spelreglerna är lika för såväl svenska som internationella modeaktörer, så är det inte idag. 

I den efterföljande hållbarhetspanelen fanns även av IKEA, Lyko och Backing Minds. Samsynen var stor i att mer av samarbete och gemensamma branschstandarder för cirkulära affärsmodeller krävs.

Under dagen diskuterades också handelns roll i framtidens urbana och hållbara stad samt the Metaverse. Hur ser de nya affärsmodellerna ut i framtidens digitala samhälle.

Dagen följdes av Retail Awards där Svensk Handel korade branschens stjärnor i nio olika kategorier. 

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
elsladd.jpg

Ansökan om elstöd öppnar 30 maj

NyhetRiksdagen har beslutat att företag i elområde 3 och 4 kommer att kunna söka elstöd via Skatteverket från och med den 30 maj.
turister-gagata.jpg

Så lockar du turisterna till din butik i sommar

NyhetÅr 2021 omsatte turismen i Sverige 76 miljarder kronor enbart i handeln, nästan var tionde krona av detaljhandelns totala omsättning. I år,
checklista-dokument.jpg

Så skyddar du ditt företag från bedragare i sommar

NyhetSommar och semester stundar och ordinarie personal finns kanske inte på plats. Med den ordinarie personalen på semester saknas ibland den er
inet-vinnare-16x9.png

Årets köpupplevelse med vänner i fokus

NyhetRetail Awards 2023 arrangerades på ett fullsatt Nalen den 8 maj. Nio vinnare skulle koras. I kategorin Årets köpupplevelse var det allmänhet
arets-butikssaljare-lova.jpg

Prisad butikssäljare med ambitioner

NyhetEtt av Retail Awards mest prestigefyllda pris, Årets butikssäljare, kammades hem av Lova Lindgren från Synsam Recycling Outlet i Umeå. Prisa
gardssallskapet-1.jpg

Gårdssällskapets ekologiska kött bar frukt

NyhetUnder årets Retail Awards, galan som Svensk Handel arrangerade för sextonde året i rad den 8 maj, delades priser ut i nio kategorier. En av
gen-z-telefoner.jpg

Så kan handeln möta Generation Z

NyhetI Svensk Handels rapport Läget i handeln 2023 ägnas ett kapitel åt Generation Z, framtidens konsumenter som är födda mellan 1997 och 2012. P
vinnare2023.jpg

Här är alla vinnare i Retail Awards 2023!

NyhetNu kan vi presentera samtliga vinnare i årets nio kategorier.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.