Hoppa till innehåll

Under de senaste åren har en dyster trend uppdagats. Brotten mot handeln har ökat, och har nu cementerats på en alldeles för hög nivå. Svensk Handel får dagligen in samtal från oroliga och frustrerade handlare. Frågorna är många, men svaren från ansvariga myndigheter är få. Hur stävjar vi ett av handelns största problem?

nina-jelver-16-9.jpg

- Först och främst måste det konstateras att brottsligheten mot handeln är ett samhällsproblem. Att handlare väljer att stänga ned sina butiker på grund av upprepad brottslighet är inte bara förödande för den enskilde handlaren, utan för samhället i stort. Mycket av den service vi tar för given försvinner för att brott mot handeln bortprioriteras, säger Nina Jelver, tf. säkerhetschef på Svensk Handel och fortsätter:

Givetvis sitter inte vi på alla svaren kring hur den utbredda brottsligheten i samhället kan stävjas, men Svensk Handels säkerhetsavdelning jobbar febrilt med opinionsbildning gentemot politiker och ansvariga myndigheter i frågan, och vi ser att det rör på sig.

Tillträdesförbudet ger effekt men tillämpas för sällan

Svensk Handel var drivande i att lagen om tillträdesförbud till butik trädde i kraft våren 2021. Drygt ett år senare lanserades en rapport kring frågan där det konstaterades att lagen i sig är ett ypperligt verktyg för att förhindra återkommande brott samtidigt som det bidrar till lugn och ro i butikerna, för såväl handlare som anställda. Tyvärr konstaterades det också att lagen tillämpades allt för sällan, och att avslag på ansökningar om tillträdesförbud skedde på oklara grunder.

- De slutsatser vi drog när rapporten släpptes står fortsatt fast. Trots många och långa diskussioner med åklagarkammare runt om i landet ser vi hur handlare får avslag på sina ansökningar om tillträdesförbud på, ibland, helt felaktiga grunder. Exempelvis för att en fällande dom saknas, vilket inte ska behövas. Vi fortsätter givetvis att belysa denna problematik för såväl åklagare som politiker, säger Nina Jelver.

Svensk Handel anser att lagen om tillträdesförbud är ett viktigt verktyg för att göra handelsplatser tryggare och kommer därför under våren att lansera en uppföljande rapport som djupdyker i frågan.

Flerbrottsutredningens förslag inger hopp

En av Svensk Handels absolut viktigaste punkter inom säkerhetsområdet gäller slopandet av mängdrabatt för återfallsförbrytare. Mängdrabatten innebär att en person enbart behöver avtjäna straff för det allvarligaste brottet som begåtts. Detta är beklagligt, då det leder till att en bransch som handeln blir särskilt utsatt, givet dess utsatthet för mängdbrott likt exempelvis stölder.

Glädjande nog finns det tecken på att det rör på sig i frågan. I januari lämnade Flerbrottsutredningen sina förslag till regeringen där det fastslås att: ”Varje nytt brott i en brottserie bedöms proportionellt sett lika strängt när den samlade brottslighetens straffvärde ska fastställas”. Skulle detta, och andra förslag från utredningen träda i kraft, hade många handlare i Sverige kunnat dra en lättnades suck.

- Vi ser positivt på många av de förslag som Flerbrottsutredningen presenterat, då de ligger i linje med vad vi själva påtalat i många år. Blir förslagen verklighet kommer dessa ha en direkt påverkan på antalet mängdbrott som begås mot svenska handlare, då de har en avskräckande effekt. Vi hoppas att frågan nu bereds skyndsamt inom Regeringskansliet, säger Nina Jelver.

Vill du läsa mer om hur Svensk Handel arbetar med att säkerställa en trygg och säker handel?

Läs mer under Säkerhet här.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu---ppwr.png

EU:s Packaging and Packaging Waste Regulation antagen i EU-parlamentet

Nyhet24 april antog EU-parlamentet förordningen Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), som bland annat ska minska förpackningsavfall.
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.