Hoppa till innehåll

Om kommunerna utvidgar sina kontroller av kött till restauranger ökar möjligheterna att komma åt organiserad brottslighet.

nina-o-henrik-16x9-1698410623.png
Debattartikel införd i Dagens Samhälle 26 oktober 2023

Varje år drabbas handeln av omfattande stölder. Förra året stals det till ett värde av ofattbara 8,5 miljarder kronor. Stölderna drabbar handlarna, men de drabbar också såväl kunderna som samhället indirekt – kunderna då kostnaderna för stölder och brottsförebyggande åtgärder påverkar priserna och samhället då resurser för utredning och rättsväsende behöver tas i anspråk. Det blir också fler otrygga platser om upprepad brottslighet leder till stängda butiker, något som sker runt om i landet.

Det finns numera en bred politisk enighet kring vikten av att komma åt den grova organiserade brottsligheten. Men det finns en vits med att även rikta in sig på de så kallade mängdbrotten och de organiserade stölderna, då de tillsammans med bland annat narkotika och bedrägerier finansierar de kriminella gängen.

Stölderna som drabbar handeln består inte av tuggummipaket som stjäls av spänningssökande yngre barn. Det som stjäls har ofta en tänkt avsättningsmarknad och stölderna är välplanerade och inriktade mot specifika varor – inte sällan efter beställningslista. De varukategorier som är mest stöldutsatta inom dagligvaruhandeln är kött, energidryck och choklad.

Om avsättningsmarknaden minskar så kan efterfrågan på stöldgods minska och därmed blir det inte lika attraktivt att stjäla längre.

Det är här kommunerna kommer in i bilden genom sitt tillsynsuppdrag, inte minst livsmedelskontrollen. Det finns ett antal kommuner, däribland Malmö och Trelleborg, som har utvidgat kontrollerna av färskt och fryst kött till att även gälla restauranger – en bransch som annars inte omfattas av denna föreskrift från Livsmedelsverket. Skälen till att man valt att utvidga kontrollerna varierar. Det kan handla om bland annat verifiering av ursprung eller kontroll av salmonellagarantier, men kanske främst om att komma åt svarthandel och stöldgods.

Som en direkt effekt av de utvidgade kontrollerna kunde exempelvis Malmö stad vid tillsyn upptäcka och förverka mer än 100 kilo kött på en och samma restaurang. Kött som restaurangägaren inte kunde styrka hade inhandlats korrekt och som saknade dokumentation. Det finns goda skäl att tro att mörkertalet är stort.

En förändring av hur kommunerna utför livsmedelstillsynen skulle således öka möjligheterna att komma åt stulet kött, hälerimarknaden, och i förlängningen den organiserade brottsligheten. Vi uppmanar därför samtliga Sveriges kommuner att följa Malmö och Trelleborgs exempel, då vi på allvar tror att detta är en effektiv åtgärd för att minska mängdbrotten i butik.

Nina Jelver
Säkerhetschef på Svensk Handel

Henrik Ekelund
Enhetschef för näringspolitik på Svensk Handel

Länk till den publicerade artikeln

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
Kosmetika, tomma forpackningar.jpeg

Låt inte producenter ducka ansvar för återvinning, Naturvårdsverket

DebattartikelNaturvårdsverket måste ha de resurser som behövs för att alla producenter ska ta ansvar för insamling och återvinning av sina förpackningar.
riksdagslogo-16x9.png

Stoppa utnyttjandet av person­uppgifter

DebattartikelSöktjänster på nätet har blivit nyckel­verktyg för kriminella. Regeringen måste stoppa detta utnyttjande av lagstiftningen.
second-hand-klader.jpg

Sänk momsen på second hand, regeringen

DebattartikelGenom att sänka momsen på second hand-produkter skapas incitament för att utvidga och utveckla second handförsäljningen.
leveranskedja.jpg

Miljözon slår mot företagen i city

DebattartikelSvensk Handel ifrågasätter det snabba införandet av miljözon 3 i centrala Stockholm, utan rimlig tid för förberedelse och omställning.
anders-svensson-sofia-larsen-1709747340.png

Handeln är redo att ta ledartröjan i den gröna omställningen

DebattartikelHandelsföretagen har både kraft och vilja att ta ledarskapet i den gröna omställningen.
umea-fontan.png

Handeln är en viktig aktör i den gröna omställningen

DebattartikelMed ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft.
falun-gata.png

”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

DebattartikelMånga butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.
gagata.jpg

Inflationshyror hotar jobb inom handel och besöksnäring

DebattartikelFöretag och jobb står på spel inom våra branscher och vi ser redan hur konkurserna ökar till följd av en dysfunktionell lokalhyresmarknad.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.