Hoppa till innehåll

Anställningsformer

Innan du anställer bör du börja med att titta i ditt kollektivavtal för att se vilka anställningsformer som finns att välja mellan. Fundera över om ditt behov av arbetskraft är permanent eller tillfälligt och i vilken omfattning du behöver anställa t.ex. om anställningen avser heltid eller deltid. Det är viktigt att använda rätt anställningsform utifrån orsaken till anställningen och ditt behov. Skriv därefter ett anställningsbevis där bl.a. anställningsform och sysselsättningsgrad framgår. Om du inte är bunden av något kollektivavtal framgår anställningsformerna av lagen om anställningsskydd (LAS). I detta avsnitt beskrivs de olika anställningsformerna.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.